Wednesday, January 16, 2019

Een nieuwe telefoon: hoe kies je de juiste?

Nieuw jaar, nieuwe telefoon! Zoek je een nieuwe smartphone voor je Sim Only abonnement? De keuze is erg persoonlijk en het is de moeite waard om er goed over na te denken. Je doet er als het goed is lang mee, dus jullie kunnen maar beter goede vrienden worden. Hier kun je allemaal op letten!
Wat is belangrijk voor jou?
Simyo onderzoekt nieuwe telefoonOm te beginnen is het handig om te bedenken wat jij eigenlijk belangrijk vindt aan een smartphone. Ben je iemand die diep in de cijfertjes duikt om de snelste processor en het meeste geheugen voor je geld te krijgen, of kies je altijd hetzelfde type besturingssysteem? Er worden behoorlijk wat smartphones gemaakt, dus bedenk vóór je zoektocht wat je precies zoekt.
Appels en robots vergelijken
Het besturingssysteem is het meest zichtbare deel van je telefoon, naast hoe de buitenkant er uitziet natuurlijk. Het heeft ook het meeste invloed op hoe je smartphone werkt en welke apps je kunt gebruiken. Om het kaf van het koren te scheiden doe je er goed aan om aan het begin van je zoektocht de volgende vraag te beantwoorden: ga je voor Android of voor iOS?
Simyo nieuwe telefoon visual
Android: makkelijk te personaliseren en beschikbaar voor elke prijs
Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Het is ontzettend populair en er is een ruime keuze in telefoons die dit systeem gebruiken. Voor elk bedrag heb je daardoor wel een Android-telefoon: ideaal om een betaalbare topper voor je Sim Only abonnement te vinden. Ook is het besturingssysteem heel open en transparant opgezet. Als je een beetje technisch bent, kun je het gemakkelijk naar je eigen wens aanpassen.
iOS: gebruiksvriendelijk en veilig
iOS is het mobiele besturingssysteem van Apple. Het is alleen beschikbaar voor de (vaak dure) iPhone, maar daarmee niet minder populair. Je kunt iOS niet echt personaliseren, maar het systeem is wel erg stabiel en veilig. Daarnaast is iOS helemaal geoptimaliseerd voor de hardware van de iPhone. Hierdoor is het erg snel en zuinig.
Hardware: de ingrediënten voor een toptelefoon
De keuze tussen Android en iOS gemaakt? Mooi! Dan kun je je nu richten op de hardware. Aan de hand hiervan weet je of een telefoon ook echt goed is. Daarom leggen we hieronder uit wat de belangrijkste onderdelen doen.
Processor: het brein van je smartphone
Nieuwe telefoon processor
De processor kun je zien als de hersenen van je smartphone. Hoe beter de processor, hoe sneller een app op je smartphone opstart. Er zijn grofweg twee onderdelen waaraan je kunt inschatten of een processor beter of slechter is dan andere chipsets.
Kernen: de harde werkers
Een processor bevat kernen. Deze zorgen er met het uitvoeren van ontelbare berekeningen voor dat een app opstart en dat je een spelletje kunt spelen. Processoren hebben tegenwoordig vier of acht kernen – ook wel quad- of octacore genoemd. Meer kernen is beter, want dan zijn er meer kernen die berekeningen uitvoeren.
GHz: indicatie voor snelheid
De kloksnelheid, aangeduid met GHz, geeft een indicatie van hoe krachtig een processor is. Hierbij geldt: hoe hoger het aantal GHz, hoe sneller je processor werkt. De beste processors hebben acht kernen en een kloksnelheid van minimaal 2,2 GHz. Goedkopere modellen klokken vaak 1,8 GHz, al komen lagere kloksnelheden ook voor.
RAM (werk)-geheugen: het kortetermijngeheugen
RAM (random access memory) is het werkgeheugen van een smartphone. Dit kortetermijngeheugen onthoudt welke apps je opgestart hebt. Hoe meer je hiervan hebt, hoe sneller je kunt schakelen tussen verschillende apps. Een smartphone heeft met 2 GB weinig werkgeheugen, maar met 4, 6 of zelfs 8 GB veel werkgeheugen.
Opslaggeheugen: veel GB’s voor als je verzamelwoede hebt
Schiet jij om de haverklap foto’s en heb je liever te veel apps dan te weinig? Dan doe je er goed aan een nieuwe telefoon uit te kiezen met veel opslagcapaciteit. Op dit langetermijngeheugen staat niet alleen het besturingssysteem van je smartphone geïnstalleerd, maar ook apps, muziek, foto’s en video’s. Net als bij werkgeheugen geldt: meer is beter.
Let op: het besturingssysteem neemt ruimte in beslag. In werkelijkheid heeft een smartphone met bijvoorbeeld 16 GB geheugen nooit die hoeveelheid aan vrije ruimte. Dit komt omdat het besturingssysteem al is geïnstalleerd op het opslaggeheugen. Met sommige smartphones gebruik je een Micro SD-kaart om opslagcapaciteit uit te breiden.
Batterij: ‘Ik heb nog 1%, dus als ik wegval…’
Nieuwe telefoon batterij
Vroeger gingen telefoons nog wel een paar dagen mee voor je ze op moest laden, maar met de grote schermen en vele mogelijkheden van moderne smartphones is dat helaas verleden tijd. Ben je non-stop met je telefoon in de weer maar wil je niet aan het eind van de dag zonder batterij zitten? Kijk dan goed hoeveel milliampère-uur (mAh) capaciteit de accu heeft. Een hoger getal betekent dat de batterij meer capaciteit heeft. Tegenwoordig heeft een grote batterij al snel 3500 of 4000 mAh. Met 3000 mAh zit je ook zeker goed. Hoe lager het aantal mAh, hoe vaker je je smartphone moet opladen.
Over smaak en voorkeur valt niet te twisten
Je kunt een nieuwe telefoon ook uitkiezen op zijn mooie ontwerp, grote scherm of goede camera. Deze onderdelen zeggen niet zoveel over hoe snel een smartphone is, maar bepalen wél voor het grootste gedeelte de toestelprijs. Dit komt omdat ze voor een groot gedeelte bepalen hoe fijn je je smartphone vindt.
Ontwerp: belangrijk om van je smartphone te houden
Net zoals je bij het kopen van schoenen niet alleen kijkt naar de maat, de prijs en de kwaliteit van het materiaal, wil je waarschijnlijk ook dat je smartphone gewoon mooi is en bij je past. Hoe is de interface van de telefoon? Waar zitten de verschillende knoppen? Hoe ligt de telefoon in je hand? Welke kleur past het beste bij je?
Over smaak valt niet te twisten, dus daar kunnen we je geen advies in geven. Staar je in ieder geval niet blind op technische specificaties. Net als een paar schoenen moet een smartphone je goed passen, dan ga je er vanzelf van houden! Bouwmaterialen bepalen een groot gedeelte van de telefoonprijs. Zo is een plastic exterieur goedkoper, maar minder luxueus dan metaal.
Simyo nieuwe telefoon design
Scherm: hoge resolutie of lange batterijduur?
Ook het scherm bepaalt voor een deel de prijs van je telefoon. Het is het belangrijkste onderdeel waar je acties op uitvoert. Belangrijk bij het scherm is de resolutie. Het bepaalt namelijk hoe scherp de weergave van het beeld is. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. De meeste telefoons hebben een Full HD-resolutie van 1920×1080 pixels of hoger. Een ander keuze die je qua display kunt maken is de gebruikte techniek. Ga je voor het betaalbare, oerdegelijke LCD of het kleurrijkere, betere (maar duurdere) OLED?
Camera: meer megapixel is niet altijd beter
Op cameragebied zijn er genoeg keuzes te maken. Wordt het een enkele camera of een met dubbele lens? Ga je voor zoveel mogelijk megapixel of niet? Goed om te weten: een goede camera heeft niet alleen veel megapixel. Andere onderdelen hebben óók veel invloed op de kwaliteit van een camera. Dit zijn bijvoorbeeld de grootte van de sensor, het materiaal waarvan een lens is gemaakt en hoe laag het diafragma is. Een ding is zeker: een goede smartphonecamera is meer dan alleen megapixel.
Review lezen: helpt je over de streep met je nieuwe telefoon!
Heb je een nieuwe telefoon op het oog, maar moet je nog over een drempel heen om ‘m écht te kopen? Het lezen van een review kan je over de streep trekken. Tegenwoordig wordt vrijwel elke smartphone gerecenseerd. Hierin test een smartphone-expert de telefoon en schrijft hij wat hij er van vindt. Weet je het zeker en wil je de telefoon kopen? Je kunt dan op Tweakers Pricewatch kijken bij welke webwinkel je toekomstige smartphone het goedkoopste verkrijgbaar is. Zo kun je flink wat euro’s besparen! Op deze website kun je ook nieuwe telefoons vergelijken.

No comments:

Post a Comment

De eerste 5G-telefoon van HTC is uitgerust met Snapdragon 765G SoC en 5000mAh-batterij

HTC, een Taiwanese smartphonemaker, lanceerde vandaag zijn eerste 5G-telefoon in Taiwan, genaamd U20 5G. Het is ook de eerste mobiele telef...