Sunday, November 18, 2018

'Gemiddelde wachttijd behandeling psychische problemen zegt weinig'

In totaal 88.500 mensen staan op een wachtlijst voor hulp bij psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3.
Radar over wachtlijsten bij ggz
Radar besteedde in oktober dit jaar ook aandacht aan de wachtlijsten in de ggz. In die uitzending vertelt Marcella haar verhaal. Zij wacht al sinds november 2017 op behandeling voor haar psychische klachten. 'Het beïnvloedt mijn leven. Bij de huisarts konden ze mij niet de hulp bieden die ik nodig had. Ik werd doorverwezen naar een ggz-instelling. Hier zou ik beter geholpen kunnen worden. Daar kwamen ze erachter dat er meer hulp nodig was. Inmiddels wacht ik bijna een jaar op de juiste hulp.'
Terugkijken Radar: Wachtlijsten in de ggz: hoe kunnen ze korter?
Vooral voor de basiszorg bij psychische problemen staan er veel mensen in de wachtrij: 27.550. Voor persoonlijkheidsstoornissen en stoornissen in het autismespectrum wachten mensen het langst, soms tot 8 maanden. Dat is bijna drie keer zolang als eigenlijk mag, aldus de NOS.
Wat volgens het onderzoek vooral opvalt in alle cijfers is dat de 'gemiddelde wachttijd', die vaak wordt aangehaald door zorginstellingen, eigenlijk heel weinig zegt. Mensen die hulp zoeken voor een autisme-stoornis wachten 'gemiddeld' 19 weken. Maar dat verschilt in de praktijk nogal per regio. In Utrecht is het 35 weken, in Amstelland en de Meerlanden blijft het bij 8 weken, aldus de NOS.

No comments:

Post a Comment

De eerste 5G-telefoon van HTC is uitgerust met Snapdragon 765G SoC en 5000mAh-batterij

HTC, een Taiwanese smartphonemaker, lanceerde vandaag zijn eerste 5G-telefoon in Taiwan, genaamd U20 5G. Het is ook de eerste mobiele telef...