Wednesday, September 5, 2018

Terugblik op de eerste telefoons van… Sony!

Het is een echte alleskunner, die smartphone van jou. Wat kun je er tegenwoordig nu niet mee? In ieder geval veel meer dan vroeger. Daarom blikken we in deze serie terug op de eerste telefoons van topfabrikanten van nu, zoals Apple, Samsung en LG. Nu is het de beurt aan Sony. Hoe zagen de eerste telefoons van de Japanse fabrikant eruit? En zijn Sony-telefoons voor Sim Only geschikt?

Sony: van alle Tech-markten thuis
Sony bestaat al meer dan zeventig jaar. Het werd in 1946 opgericht als Tokyo Telecommunications Engineering. Eerder doken we al in de geschiedenis van Sony Ericsson en daar lees je meer over de geschiedenis van Sony. Leuk om te weten: de fabrikant was vanaf het begin al bezig met consumentenelektronica.

Zo bracht het de eerste rijstkoker uit en is de fabrikant uitvinder van de walkman. Ook ontwikkelde het in samenwerking met het Nederlandse Philips de CD. Tegenwoordig is het Japanse merk op heel veel vlakken actief. Van tv’s tot films en van de PlayStation tot smartphones. Ook is het al ruim twintig jaar als telefoonfabrikant actief en tussen 2001 en 2012 was dat in de vorm van Sony Ericsson.

Een van de eerste Sony-telefoons ooit: de CM-DX 1000

Het is niet helemaal duidelijk wat de eerste Sony-telefoon ooit was. Wel weten we dat er voor het Sony Ericsson-tijdperk al telefoons van de fabrikant uitkwamen. In de enorme database van GSM Arena komt de Sony CM-DX 1000 naar voren als eerste.

Dit toestel kwam in 1997 uit en kostte toen, aldus BNR Nieuwsradio, 1379 gulden. Dit was in combinatie met een abonnement van 35 gulden per maand. Voor die tijd had de Sony CM-DX 1000 een grote batterij van 1350 mAh. Daarnaast bood de telefoon ruimte voor 100 contacten.

De eerste Sony Ericsson-telefoon: Sony Ericsson C1002S
Sony Ericsson C1002s sim only simyoVoor 2001 had Sony op het gebied van mobiele telefoons een onbeduidende rol. Het marktaandeel was minder dan 1 procent, maar daar kwam na 2001 verandering in. De Sony Ericsson C1002S was het eerste toestel in dit nieuwe tijdperk. Dit was een uitklaptelefoon met een TFT-scherm van 120×160 pixels.

Voor documenten had de telefoon 200 kb opslagcapaciteit. Voor inkomende mails had je een andere hoeveelheid opslaggeheugen: 125 kb. En voor uitgaande mails? 58 kb. Toe maar! Overigens was het toestel alleen in Japan verkrijgbaar.

Iconische Sony Ericsson: de T68i
Sony Ericsson T68i sim only simyoWe blijven nog even bij de telefoons van de joint venture met Ericsson, want deze fabrikant bracht een aantal bijzondere telefoons uit. Wat te denken van de Sony Ericsson T68i? James Bond gebruikte ‘m in Die Another Day. Het toestel kwam in 2001 uit en was daarmee een van de eerste telefoons van het gemeenschappelijke bedrijf.

Natuurlijk had de telefoon voor die tijd een paar mooie snufjes. Anders zou Bond ‘m ook niet gebruiken natuurlijk! Het toestel ondersteunde WAP-internet en Bluetooth. Ook kon je zelf ringtones op de telefoon zetten. Dit deed je via Bluetooth of met een bestandsoverdracht via infrarood. Hierbij kon je van de ene naar de andere telefoon een ringtone overstralen door ze van dichtbij op elkaar te richten: vet! Verder had de Sony Ericsson T68i een kleurenscherm.

Sony Ericsson P800: eerste smartphone van Sony

Sony Ericsson P800 sim only simyoDe eerste smartphone van Sony kwam in 2002 uit. Dit was de Sony Ericsson P800, een compact en redelijk breed toestel. Het scherm had een formaat van 2,9 inch en een resolutie van 208×320 pixels. Voor die tijd bijzonder: de smartphone beschikte over een touchscreen.

Het besturingssysteem was Symbian, wat toen een van de populairste besturingssystemen voor PDA’s of smartphones was. De telefoon beschikte over 16 MB opslagcapaciteit en had ook een camera. Deze maakte foto’s in VGA-kwaliteit, wat neerkomt op 0,3 megapixel. Je sms’je typen? Dat ging niet op het touchscreen, maar op het ingebouwde QWERTY-toetsenbord. Veelzijdige rakker dus!

Eerste Xperia-vlaggenschip: Sony Ericsson Xperia X1

Sony Ericsson Xperia X1 sim only simyoIn navolging van de eerste iPhone, kwamen steeds meer fabrikanten met een zogenaamd vlaggenschip. Dit is een smartphone die over de beste hardware van een fabrikant beschikt. De Xperia X1 was het eerste vlaggenschip van Sony Ericsson.

De Sony Ericsson Xperia X1 kwam in 2008 uit. Hij draaide op Windows Mobile 6.1 Professional, had 256 MB werkgeheugen en 512 MB opslagcapaciteit. Het TFT-scherm had een formaat van 3 inch en een resolutie van 800×480 pixels. Voor die tijd was dat een zeer hoge resolutie. Kun je nagaan: de Sony Xperia Z5 Premium uit 2015 heeft een 4K-scherm van 3840×2160 pixels!

In de Xperia X1 zat verder een 3,15-megapixelcamera en een batterij van 1500 mAh. Ook deze smartphone had een QWERTY-toetsenbord, maar dat zou snel veranderen…

Eerste Android-telefoon: Sony Ericsson Xperia X10
Sony Ericsson Xperia X10 sim only simyoIn 2009 bracht Sony Ericsson met de Xperia X10 namelijk zijn eerste Android-telefoon uit. Zonder toetsenbord, dat zat namelijk in Android 1.6 Donut verwerkt! Het TFT-scherm was met 5 inch lekker groot en had een resolutie van 854×480 pixels.

Ook beschikte de telefoon over een krachtige Snapdragon S1-processor van 1 GHz. Verder had de telefoon voor die tijd veel werkgeheugen: 384 MB. De opslagcapaciteit? Ook niet mals: 1 GB! Daarnaast was de telefoon goed geschikt om te fotograferen, want dit kon in 8 megapixel. Een van de grote voordelen van de Sony Ericsson Xperia X10!

Huidige toptelefoon van Sony: de Xperia XZ3
Sony Xperia XZ3 sim only simyoEen verre opvolger van de Xperia X1 en Xperia X10 is het huidige topmodel van Sony, de Xperia XZ3. Als je kijkt naar de specificaties is dat wel andere koek. Een Quad HD+ OLED-scherm van 2880×1440 pixels, een processor die 2,7 GHz klokt en maar liefst 4 GB aan werkgeheugen. Het is een van de krachtigste smartphones van dit moment.

Ook biedt hij veel extra’s, zoals een vingerafdruksensor, 3D-scanner en een zeer goede camera. Hiermee maak je foto’s in 19 megapixel en kun je in super slowmotion video’s opnemen in maar liefst 960 frames per seconde. Kortom: zeer veelzijdig en compleet!

Hoe zit het met Sony-telefoons en Sim Only?
Sony brengt tegenwoordig vooral smartphones uit in het duurdere prijssegment. Waar de fabrikant een aantal jaar terug ook nog in het ‘low end’-segment vindbaar was, is dat nu niet meer het geval. Wel hebben de telefoons een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Een telefoon van de fabrikant is zijn investering dus waard.

En dát maakt een Sony een goede keuze voor bij je Sim Only abonnement. Ja, telefoons van de Japanse fabrikant kosten vaak meer dan 250 euro. Toch is juist dat hetgeen waardoor Sony voor Sim Only goed geschikt is. Door het toestel in een keer te betalen, ontwijk je met Sim Only een BKR-registratie en inkomenstoets.

Bovendien regel je met een Sony voor jezelf een stijlvolle telefoon die soepel en snel werkt. De fabrikant maakt geen doorsnee smartphones: ideaal als je een toestel voor bij je Sim Only abonnement zoekt waarmee je opvalt. In dat geval is een Sony dus zeker een goede keuze.

Wat is jouw favoriete smartphone van Sony?

No comments:

Post a Comment

De eerste 5G-telefoon van HTC is uitgerust met Snapdragon 765G SoC en 5000mAh-batterij

HTC, een Taiwanese smartphonemaker, lanceerde vandaag zijn eerste 5G-telefoon in Taiwan, genaamd U20 5G. Het is ook de eerste mobiele telef...