Tuesday, June 26, 2018

Lifehacks: bedien je smartphone sneller met NFC tags

Grote kans dat je NFC dagelijks gebruikt, al sta je er misschien niet altijd bij stil. Je gebruikt het bijvoorbeeld als je contactloos betaalt of incheckt met je OV-chipkaart. Heb je al gehoord van de simpele ‘lifehack’, oftewel een slimme oplossing voor een praktisch probleem, waarmee je dankzij de NFC-techniek een hoop tijd kunt besparen? Het is makkelijk toe te passen, kost je nauwelijks iets en werkt voor alle Android-toestellen (voor iPhones helaas niet). Op bepaalde handige plekken plak je NFC tags, dat zijn stickers met een chip. Houd je bijvoorbeeld je telefoon voor een tag op je nachtlampje, dan schakel je automatisch jouw ideale nachtinstellingen in. Met deze 5 handige NFC lifehacks wordt de bediening van je smartphone een stuk sneller en eenvoudiger!
Wat is NFC en hoe werkt het?
NFC staat voor ‘Near Field Communication’. Het is een draadloze communicatiemethode met een bereik van ongeveer 10 centimeter. Twee apparaten kunnen via deze techniek communiceren. Maar het kan ook worden gebruikt voor ‘eenrichtingsverkeer’, waarbij een apparaat een tag afleest, zoals je OV-chipkaart of bankpas. Zo’n tag – en dat is het handige van NFC – heeft geen eigen stroom nodig.
Wat zijn NFC tags?
NFC tags zijn microchips waarop wat gegevens staan. Dankzij de kleine antenne op de tag kun je de gegevens met je smartphone aflezen en programmeren. NFC tags kunnen bijvoorbeeld zijn verwerkt in pasjes, polsbandjes, sleutelhangers en zelfs bierviltjes, visitekaartjes en posters.

Maak je smartphone nog slimmer met NFC
De meeste smartphones hebben NFC, het ontbreekt alleen bij een stel budgettoestellen. Op de site van de fabrikant kun je opzoeken of jouw telefoon het heeft. Vanaf de iPhone 6 zijnook Apple-telefoons voorzien van de techniek. Maar… Apple heeft de ingebouwde chips (nog?) niet opengesteld voor app-ontwikkelaars. NFC in iPhones wordt uitsluitend gebruikt voor contactloos betaalsysteem Apple Pay. Tussen twee Android-toestellen met NFC kun je, met dank aan de functie Android Beam, razendsnel data als contacten, locaties voor plattegronden en links van YouTube-video’s uitwisselen. In ons artikel over NFC-simkaarten lees je hoe je je smartphone kunt gebruiken als OV-chipkaart en om contactloos te betalen.
NFC: veilig of niet?
Als NFC aanstaat op je telefoon, zijn je gegevens dan veilig? Simpel gesteld: in principe wel. Allereerst: het is bijzonder moeilijk om in te breken of af te luisteren via NFC. Iemand kan immers niet verder dan een paar centimeter van je telefoon vandaan zijn. Bovendien heb je, net zoals bij bijvoorbeeld bluetooth, niks aan alleen verbinden. Dat stelt namelijk niet meteen je hele telefoon open, er zit nog een veiligheidslaag overheen. Hoewel NFC inmiddels wereldwijd op grote schaal wordt gebruikt, zijn er nog nauwelijks inbreuken geweest. Toch moet je wel opletten. Betaal je of identificeer je je via NFC? Dan moet je natuurlijk wel meteen actie ondernemen als je telefoon of pas kwijt of gestolen is. Anders kan de vinder of dief er misbruik van maken.
Aan de slag!
Goed, aan de slag met die lifehack! Dit moet je doen
ter voorbereiding:
Koop tags. Stickers zijn het handigst. Nfc-store.nl verkoopt ze bijvoorbeeld per stuk (vanaf ongeveer 1 euro), op bol.com kun je een setje TecTiles van Samsung kopen.
De tags kun je alleen gebruiken met Android-toestellen. Met apps zoals TagWriter of NFC Tools programmeer je de tags en je telefoon.
Zet NFC aan op je telefoon (let op: dit kost een klein beetje batterij, maar veel minder dan bijvoorbeeld bluetooth).
Heb jij deze checklist afgevinkt? Dan kun je vanaf nu tijd gaan besparen met deze 5 NFC lifehacks!
1. Slapengaan en opstaan
Plak je een tag onder de rand van je bed of op het nachtkastje? Houd je telefoon ervoor en hij is in één seconde nachtklaar. Vliegtuigmodus aan, schermhelderheid zo laag mogelijk, wekker ingeschakeld op de vaste tijd. Ben jij zo’n slaapkop die ’s ochtends niet uit bed is te branden? Misschien is een tag op je koffiezetapparaat dan de oplossing. Met de app Sleep as Android moet je per se de tag scannen voordat je wekker uitgaat. Zit die tag op je koffiezetapparaat? Dan kun je net zo goed meteen een kopje koffie zetten en je dag beginnen!
2. Alles automatisch in je auto
Ben jij veel onderweg? Dan is een tag op je dashboard of het stuur een uitkomst. Even scannen en hop! Bluetooth ingeschakeld (voor je carkit), GPS aan, navigatieapp opgestart en wifi uit. Eventueel kun je zelfs telkens automatisch een berichtje naar je geliefde laten sturen dat je over minuten thuis bent.
3. Meteen verbinden met bluetooth headset of speaker
Met een NFC sticker op je bluetooth headset of speaker kun je bluetooth aanzetten en de apparaten meteen koppelen.
4. Voordeur: kids monitoren wordt kinderspel
Maak jij je weleens zorgen of en hoe laat je kinderen thuiskomen als je zelf niet thuis bent? Dan kun je NFC tags op de voordeur plakken. Eén aan de binnenkant waar je kids hun telefoon voor houden als ze weggaan. Die aan de buitenkant moeten ze scannen bij thuiskomst. Dankzij de automatische notificatie die je krijgt, blijf jij zorgenvrij.
5. Eieren koken: een eitje
Kook jij ’s ochtends graag een eitje terwijl je door het huis vliegt om je klaar te maken voor werk of school? Zodra de eieren in de pan met kokend water liggen, scan je de tag onder het aanrecht. Je timer gaat dan af na 4 minuten (voor een zacht gekookt ei), 8 minuten (half hard) of 10 minuten (hard gekookt). En rennen maar, de trap af om het gas uit te draaien. Zo wordt eieren koken een eitje!

No comments:

Post a Comment

De eerste 5G-telefoon van HTC is uitgerust met Snapdragon 765G SoC en 5000mAh-batterij

HTC, een Taiwanese smartphonemaker, lanceerde vandaag zijn eerste 5G-telefoon in Taiwan, genaamd U20 5G. Het is ook de eerste mobiele telef...