Thursday, May 24, 2018

Opladen, hoe zit dat ook alweer?

Veel moderne draagbare apparaten beschikken over een oplaadbare batterij. Maar waar moet je rekening mee houden bij het opladen?
Smartphones, tablets, veel muziekspelers en natuurlijk notebooks hebben een ding gemeen: het type batterij. Het betreft hier een Lithium-exemplaar. Ze kenmerken zich door het feit dat ze in een relatief compact volume heel veel energie op kunnen slaan. Maar ook door iets anders: het aantal laadcycli is relatief beperkt, hooguit een paar honderd keer. Daarna gaat het snel achteruit met de capaciteit. In de praktijk valt het overigens vaak best mee, dus staat je ook weer niet blind op elke laadactie. Overigens geldt wel dat het niet uitmaakt of een accu vrijwel leeg of nog bijna helemaal vol is: elke laadactie telt als één keer. Maar het is eigenlijk ook weer niet verstandig om de batterij telkens weer helemaal leeg te trekken.
Vermijd de extremen
Idealiter laad je de batterij steeds op als deze ongeveer halfvol is. Dat levert de minste ‘laadstress’ op en in theorie de langste levensduur. Probleem is natuurlijk dat vrijwel niemand dat doet; je zou bij blijven laden. Meer praktisch is dan ook om ten minste af en toe je apparaat eens rond die 50%-markering bij te tanken. En zeker niet elke dag weer tot de laatste procent te ontladen. Dat is wel te doen lijkt ons. En dan zo héél af en toe eens een keer echt vrijwel volledig leegtrekken schijnt ook gezond te zijn. Kortom: vermijd extremen, daar komt het zo ongeveer op neer.
Vermijd ook ’s nachts opladen van Chinese B-merk gadgets. Vaak zitten daar batterijen van inferieure kwaliteit in, of is de elektronische beveiliging niet goed op orde. Ook de laders zijn soms van twijfelachtige kwaliteit. Als er iets mis gaat terwijl jij op één oor ligt kunnen de gevolgen – nog eufemistisch uitgedrukt – heel vervelend zijn. Zeker als het opladende apparaat ook nog eens naast je bed ligt.
Auto
Opladen van smartphone en tablet in de auto is prima te doen. Maar kies dan wel een lader die de benodigde stroomsterkte kan leveren. Voor het bijtanken van een wat groter apparaat als een tablet is ergens tussen de 2 en 3 Ampere aanbevelenswaardig. Voor laptops bestaan eveneens speciale mobiele laders die je op de welbekende sigarettenaansteker-aansluiting inprikt. Bij al dit soort laadacties geldt overigens dat het alleen goed werkt bij een draaiende motor; de accu alleen levert vaak net te weinig (en in ieder geval veel te kort) het benodigde vermogen. Laad apparaten vooral ook niet aangesloten als de motor niet draait; de kans dat de accu dan wel heel snel leeg raakt is levensgroot. Zeker bij wat kleinere auto’s.

No comments:

Post a Comment

De eerste 5G-telefoon van HTC is uitgerust met Snapdragon 765G SoC en 5000mAh-batterij

HTC, een Taiwanese smartphonemaker, lanceerde vandaag zijn eerste 5G-telefoon in Taiwan, genaamd U20 5G. Het is ook de eerste mobiele telef...